Wat merk je van CF?

Als je CF hebt kun je verschillende dingen merken. Misschien zit het taaie slijm bij jou vooral in je longen. Of juist in je maag en darmen. Ook kan er taai slijm in je neus, keel of oren zitten. Je kunt ook op meer plekken tegelijk last hebben. Maar wat is er nou zo lastig aan?

Wat gebeurt er met je longen als je CF hebt?

Iedereen, dus ook iemand zonder CF, heeft slijm in zijn lichaam. Als je CF hebt, is dit slijm te taai en kan het je luchtwegen verstoppen. De luchtwegen zijn de buisjes in je longen die je nodig hebt om te ademen. Als er heel veel taai slijm in je luchtwegen zit, is het moeilijk om adem te halen.

Normaal brengt het slijm in je longen bacteriën en andere vuile stoffen die in je lichaam komen naar buiten. Bacteriën zijn superkleine onzichtbare dingetjes die graag in ons lichaam kruipen en waardoor je ziek kan worden. Als je CF hebt, is het slijm in je lichaam te taai: te dik en te kleverig. Het taaie slijm kan moeilijk door het lichaam worden afgevoerd en kan dus ook de bacteriën niet meenemen. Bacteriën wonen graag in slijm. Ze bouwen er een soort nestje waardoor er altijd maar meer komen. Als die bacteriën je lichaam aanvallen, krijg je een infectie en soms zelfs een longontsteking.

Dat merk je als je je ziek voelt, moeilijker kan ademen, meer hoest en meer slijm ophoest dan gewoonlijk. Je slijm zal er ook groener uitzien. Als je veel infecties en ontstekingen hebt, kunnen de longen een beetje kapot gaan, waardoor je minder goed kan ademhalen.

Wat gebeurt er in je buik?

Als je CF hebt, is ook het slijm in je buik taai. Daardoor wordt het eten niet zo goed verteerd. In je buik ligt de alvleesklier. De dokter noemt deze klier vaak de pancreas. In de pancreas worden enzymen (je zegt en-zie-mun) gemaakt. Enzymen zijn een soort mini-schaartjes die het eten in de dunne darm in kleine stukjes snijden. Zo kunnen de goede deeltjes van het eten naar heel het lichaam rondgestuurd worden. Maar als taai slijm de buisjes tussen de alvleesklier en de dunne darm verstopt, kunnen de enzymen er niet door. Zo wordt het eten niet goed geknipt. Je lichaam kan dan de dingen die je nodig hebt om te groeien en sterk te blijven niet goed uit je eten halen. Daardoor groei je niet zo goed, ben je te mager, heb je buikpijn en een vette diarree. 
Omdat je eten niet goed verteerd wordt, kan je poep heel vies ruiken (een beetje zoals rotte eieren).

Neus, keel en oren

Er kan taai slijm in je neus, keel of oren zitten. Het is mogelijk dat je een ontsteking krijgt. Dan heb je keelpijn of oorpijn. Of je bent heel snotterig. Dan is het moeilijk om door je neus te ademen. Waarschijnlijk neem je dan altijd een zakdoek met je mee.