Pillen slikken

Pillen slikken

Enzymen

Enzymen (je zegt en-zie-mun) zijn een supergoed hulpmiddel tegen het taaie slijm in je maag en darmen. Maar wat zijn enzymen en wat doen ze?

In je buik zit een klein fabriekje, de alvleesklier. Dat is een orgaan. De alvleesklier maakt sap met enzymen. Die enzymen halen de voedingstoffen uit jouw boterham met pindakaas. Daardoor groei je en word je steeds groter en sterker. Maar door het taaie sap komen die enzymen niet op de goede plek. Gelukkig is daar iets voor uitgevonden. Je kunt gewoon enzymen in een pil stoppen. En als je die pil inslikt krijg je toch enzymen in je darmen.

Die enzymenpil moet je slikken vlak voordat je iets gaat eten. Dan zijn die enzymen eerder in je darmen dan het eten. Als het eten er dan aankomt, zitten de enzymen al klaar om alle voedingsstoffen eruit te halen. Samen met de dokter en de diëtist (die alles weet over gezond eten) ga je onderzoeken hoeveel enzymen jij nodig hebt. Niet iedereen met CF is hetzelfde, dus ook voor jou wordt een apart plan gemaakt. Het is belangrijk om uit te zoeken bij welke hoeveelheid enzymen jij je het lekkerst voelt. Meestal moet je meer enzymen slikken als je iets gaat eten waar veel vet in zit. Ook als je een tussendoortje eet, moet je enzymen slikken. Een tussendoortje is alles wat je eet tussen de maaltijden door. Zoals een beker melk of een chocoladereep of een frietje mét.

Vitaminen

In gezond eten zitten goede dingen zoals vitaminen. Vitaminen zorgen ervoor dat je goed kunt groeien en dat je niet ziek wordt. Er zijn verschillende soorten vitaminen.

  • Vitamine A is goed voor je ogen. Dat zit in wortelen.
  • Van vitamine B krijg je energie. Dit zit bijvoorbeeld in volkorenbrood.
  • Als je griep hebt, slik je extra vitamine C. In groente, fruit en aardappels zit vitamine C.
  • Vitamine D is goed voor je botten en zit in vette vis, zoals haring en zalm.
  • Vitamine E is goed voor je spieren en je weerstand. Vitamine E zit bijvoorbeeld in noten en rijst.
  • In kaas, ei, groente, vlees en melk zit vitamine K. Vitamine K is goed voor je bloed.

Vitaminen zijn heel belangrijk. Als je taai slijm in je darmen hebt, glijden veel vitaminen er gewoon met je poep weer mee uit. Hartstikke zonde natuurlijk. Die enzymenpillen helpen hier wel een beetje tegen, maar niet genoeg. Daarom is het heel belangrijk als je CF hebt om extra vitaminen te eten. Hier zijn ook speciale vitaminepillen voor.