Hoe krijg je CF?

Hoe krijg je CF?

CF is een ziekte die je al hebt als je wordt geboren. Het is een erfelijke ziekte. Dit betekent dat je CF van je vader en moeder krijgt. Je kunt er dus niets aan doen als je CF hebt. 

Je hele lichaam bestaat uit cellen. Je huid is gemaakt van huidcellen. Je botten zijn gemaakt van botcellen en je haar van haarcellen. Zo zijn er ook cellen die slijm maken.

In elke cel zitten genen en die krijg je bij je geboorte. Een gen is een mini-mini-klein dingetje dat je meekrijgt van je ouders en dat maakt dat je bent wie je bent. Sommige genen krijg je van je moeder en andere van je vader. Daarom kun je de kleur ogen hebben van je vader en dezelfde neus als je moeder. Genen bepalen dus wat de cellen moeten doen.

1 op de 30 mensen heeft een gen dat niet zo goed is in slijm maken. Als je maar één zo'n gen hebt, dan heb je geen CF. Er zijn twee van deze genen nodig, een van je moeder en een van je vader. Iemand met CF heeft dus twee genen die er voor zorgen dat de cellen niet zo goed slijm kunnen maken.

De kans dat je CF hebt als je vader en je moeder ieder een CF-gen hebben, is 1 op 4. 

Op het plaatje hiernaast zie je precies hoe je CF krijgt. Bekijk hier de grotere versie.

Lees meer over erfelijkheid op de website ikhebdat.nl